بیوتروریسم (قسمت اول)

بیوتروریسم
وقتی که باکتری ها بر سر محل زندگی یا یک منبع رقابت می کنند ، اغلب بر علیه هم پروتئین های سمی و کشنده ای تولید می کنند که باکتریوسین نام دارد. باکتریوسین در باکتری E.Coli را کلیسین و در باکتری یرسینیا پستیس را پستیسن می نامند. به پروتیین های که بوسیله باکتری ها بر علیه موجودات عالی تر ساخته می شود، توکسین می گویند. در واقع باکتری از باکتریوسین برای کشتن سایر باکتری ها استفاده می کنند اما باکتری های پاتوژنیک ، اغلب توکسین را به قصد کشتن میزبانی که آلوده کرده اند تولید نمی کنند در واقع هر چه میزبان بیشتر زنده بماند ، برای مدت بیشتری مکانی برای آلوده کردن دارند.
مقایسه سلاح های میکروبی با سلاح های شیمیایی و اتمی :
در بين جنگافزارهاي نوين، سلاحها و فنآوري ميكروبي بيشتر از سايرين مورد توجه ابرقدرتها قرار گرفته است. شايد بتوان به جرأت گفت كه سلاحهاي هستهاي ديگر يك خطر بالفعل نيستند و تنها يك قدرت بازدارنده بالقوه محسوب ميشوند. كشورهاي صاحب اين سلاحهاي هرگز نخواهند توانست به راحتي از آنها بر عليه دشمنان خود استفاده نمايند. زيرا تبعات بكارگيري چنين سلاحهايي آنچنان گسترده است كه قسمت بزرگي از جهان را در بر خواهد گرفت. اشعههاي راديواكتيو، گردوغبار اتمي، طوفان اتمي و اشعههاي يونيزان در قالب مرزهاي جغرافيايي نخواهند گنجيد و حوزه وسيعي را آلوده خواهند كرد. طبعاً در اين موقع كشور بكار برنده اين سلاح ها بايد پاسخگوي كشورهاي همسايه نيز باشد. مثلاً اگر هند عليه پاكستان از بمب اتم استفاده نمايد، بسته به محل انفجار اتمي، بايد پاسخگوي بخش وسيعي از خاورميانه نيز باشد. لذا شايد همين ملاحظه بود كه باعث شد در جنگ جهاني دوم ژاپن براي امتحان بمبهاي اتمي امريكا انتخاب شود، كشوری دور دست در دريا كه همسايهاي نزديك هم ندارد.
از سوي ديگر سلاحهاي شيميايي نيز چندان گزينه مناسبي براي فعاليت جنگی نيستند. مشكلات حمل، نگهداري و بكارگيري، نيمه عمر كوتاه، خطر نشت، تأثير محدود و قابليت رديابي بودن عامل استفاده کننده ، باعث شده چندان مورد پسند نباشد. اگرچه در ميدان جنگ گزينه موفقي نشان داده است ولي استفاده از آن از سوي افكار عمومي جهان تحت فشار شديد قرار خواهد گرفت. از اين رو سلاحهاي ميكروبي، در عرصه جنگي وسيلهاي بسيار مطلوب شده است.
مزیت سلاح های میکروبی:
توان توليد بالا، نگهداري راحت، قابليت انتشار، قابليت مصون سازي نيروي خودي، قابليت تكثير براي عوامل ميكروبي زنده، دشواري بسيار در رديابي فرد يا افراد متخاصم، گستردگي عملكرد از انسان تا دام و محصولات كشاورزي موجب شده است که سلاحهاي ميكروبي در ساليان اخير بسيار بهكار گرفته بشود. اگرچه كشور هدف هرگز نتوانسته ادعا خود را عليه دشمنش به اثبات برساند. مثل شيوع جنون گاوي در اروپا كه ادعا شد با هدف ضربه اقتصادي به صادرات گوشت اروپا انجام شده است.
كه باعث شد چين در آستانه شكوفايي اقتصادي، سالها از گردونه رقابت توليد ارزان قيمت ـ بهواسطه تعطيلي كارخانه هايش ـ عقب بيفتد.شيوع وبا در پيونگ يانگ را در اواخر دهه 80 در کره شمالی كه ادعا شد با هدف مجبور كردن اين كشور به پذيرش شرايط دول اروپايي ـ امريكايي، براي قطع آزمايشات هستهاي انجام شده است.


در حال حاضر 17 كشور جهان قابليت توليد چنين موادي را دارند.توليد مواد بيولوژيك بالنسبه ارزان بوده , به طوري كه به عنوان بمب اتمي فقرا The Poor Man,s Atom Bomb يا PMAB ناميده شده است .توليد ، استفاده و انتشار يك سلاح بيولوژيكي بسيار ارزانتر از بمب اتم بوده و كمتر احساسات جهانيان را بر مي انگيزد.معمولا مشاهده پاتوژنها و مقابله بر عليه آنها مشكل است به عنوان مثال در صورت انتشار عامل اسهال در آب يك منطقه تا دوره كمون سپري شود و علائم بيماري ظاهر شود چند روز طول ميكشد که در این مدت بیماری افراد زیادی را در بر می گیرد.
طریقه انتقال عوامل میکروبی :
انتقال عوامل میکروبی هم از كشوري به كشور ديگر به وسيله مسافرهاي معمولي آسان به نظر ميرسد به عنوان مثال قرار دادن پودر ميكروب سياه زخم در داخل كپسول به عنوان دارو و حمل آن به مناطق مورد نظر. اين عوامل بيماري زا از راههاي مختلفي می توان در جوامع مورد هدف پخش کرد . انتشار عوامل بيماري زا در هوا ، آب ، مواد غذائي ، انواع مواد كنسرو شده ، اسباب بازي ، پاكت نامه ، هدايا پستي،حشرات ناقل، خون و…. سابقه داشته است. استفاده از نوع عامل بيوتروريسم بر اساس اهداف تعيين ميگردد مثلا در صورتي كه قصد گسترش وسيع بيماري را داشته باشد از عواملي نظير آبله انساني استفاده ميكند كه به راحتي از فردي به فرد ديگر منتقل مي شوند و باعث آلودگي وسيع ميشود و در صورتي كه قصد آن مورد هدف قرار دادن شخص خاصي باشد از عواملي نظير آنتراكس (عامل سياه زخم ) استفاده ميكنند.

بيوتروريسم چيست؟
بر اساس تعريف پليس بين الملل درسال 2007 بيوتروريسم عبارت است از منتشر كردن عوامل بيولوژيكي يا سمي با هدف كشتن يا آسيب رساندن به انسانها، حيوانات و گياهان با قصد و نيت قبلي و به منظور وحشت آفريني ، تهديد و وادار ساختن يك دولت يا گروهي از مردم به انجام عملي يا برآورده كردن خواستهاي سياسي يا اجتماعي.